Några bra skivor


***** Pop, Rock etc *****

Dylan, Bob

Dylan
I min ungdom var jag inte speciellt förtjust i Bob Dylan men under senare år har jag verkligen lärt mig att uppskatta hans musik. Han har dessutom utvecklats musikaliskt sådet här samlingsalbumet är ett måste (071208)!

Betyg 5,0

Dylan, Bob

Modern Times
Senaste konserten på Globen var en besvikelse men den här skivan är jättebra. Bra rak rock omväxlande med fina ballader (061004)

Betyg 5,0

Boine, Mari

Idjagiedas
Ända sedan jag stötte på Mari Boines musik för några år sedan har jag varit svag för den! Samisk blues om man nu kan kalla det så (061213)

Betyg 5,0

Dahlgren, Eva:

Snö
Många fina låtar men blir aningen stillastående. Konserten på Cirkus var mer övertygande (060105)

Betyg 3,5

Eldkvarn

Kärlekens låga - en mässa
Bra skiva med ett par riktigt fina låtar. Lite nytt sound från Eldkvarn (061219)

Betyg 4,0

Levy, Yasmin

Mano Suave
Jättefin röst och många fina sånger! Väl värd ett köp! (080120)

Betyg 4,0

Lura:

M´Bem di fora
Första reaktionen var att det var aningen intetsägande men efter ett tag blev det bättre (060209)

Betyg 3,5

Marah:

If you didn´t laugh ou´d cry
Hispig och spretig pop som inte imponerar på mig! (060106)

Betyg 1,5

McCartney, Paul

Caos and creation in the backyard
När stora gamla stötar gör en skiva brukar det bli OK men inte speciellt utmanande eller stimulerande. Dock en riktig överraskning denna gång. Riktigt bra musik! (060605)

Betyg 4,0

Madonna:

Confessions on a dance floor
Jag har aldrig varit en stor beundrare av Madonna även om om det här inte är alltför tokigt. Dock alltför maskinmässigt och som vanligt utan riktig känsla (060105)

Betyg 3,0

Scott, Jill

The light of the sun
Låtarna låter gansdka lika och denna typ av dämpad (avslagen?) soul är inte min melodi (110905)

Betyg 2,5

Thåström:

Skebokvarnsv 209
Största skivan på mången god dag! Mycket imponerande! (060105)

Betyg 5,0

Toure, Ali Farka

Savane
Afrikansk blues! Mycket bra! (061206)

Betyg 5,0

Lars Winnerbäck:

Daugava
Inte lika bra som föregående skiva. Går på rutin (080108)

Betyg 3,0


***** Klassiskt *****

När man läser recensioner av musik i tidningarna eller t ex lyssnar på CD revyn i P2 är utgångspunkten ofta om detta är en bra, jättebra eller möjligtvis en något sämre inspelning. Den som skriver verkar ha utgångspunkten att verket i sig självt är alldeles utmärkt.

Personligen bedömer jag mer om jag tycker om att lyssna på denna musik oavsett vad andra må tycka. Kommer jag att sätta på skivan igen eller rekommendera den till en kompis.

Fauré

Requiem (091007)

Sandrine Piau Stéphane Degout
Accentus

Vackert speciellt de två inledande satserna.

Betyg 4,5

Gorecki

Symphony No. 3 (091013)

Joanna Kozlowska Soprano
Warshaw Philharmonic Kazimierez Kord

Jag var inne på någon site där ett stort antal personer hade recenserat symfonin. De flesta var alldeles överväldigade och satte fem stjärnor som betyg. Endast två personer var obstinata och satte två stjärnor.

Ibland får jag känslan att några ledande experter får nys på en ny kompositör som dessutom har det goda syftet att beskriva helvetet under den nazistiska ockupationen och därmed är det klart att denna musik skall man tycka om. Tyvärr räcker det inte alltid med ett gott syfte för att musiken skall bli bra.

Musiken börjar lovande med stråkar i alla dess former som böljar fram men därefter är problemet att det händer egentligen ingenting. Inte ens sången är ett riktigt avbrott. Jag måste tyvärr hålla med de obstinata och ge ett lågt betyg.

Betyg 2,0

Mahler

Das Lied von der Erde (091005)

Bernard Haitink
Janet Baker James King

Det här är stor musik speciellt andra satsen "Der einsamme in Herbst" och naturligtvis den avslutande "Der Abschied". Underbar musik och sång!

Betyg 4,5

Martinu

Sympony No. 2 Royal Scottisch N O Bryden Thomson (091004)

Hörde något på radio av Martinu som jag tyckte om så jag köpte hans symfonier. Tyvärr tycker jag musiken är alldeles för enahanda och det är en väldig brist på kontraster. Sats no. 2 Andante moderato var något bättre men skivan som helhet är inget att rekommendera

Betyg 1,5

Mendelssohn

Symphony No. 1 (091005)

Claudio Abbado
London Symphony Orchestra

Mycket engagerat och livligt framfört men någonstans får man känslan av att detta är skrivet efter schema så egentligen händer det inte så mycket. Godkänt men inte mer!

Betyg 3,0

Mozart Miah Persson :

Opera Arias
Fin musik och sång även om den har en tendens att hamna i bakgrunden när jag lyssnar (061223)

Betyg 3,5

Rachmaninov

24 Preludes
Jag kom in på Rachmaninov genom hans pianokonserter så det var med stora förväntningar jag inhandlade denna CD. Tyvärr blev det i stora stycken en besvikelse. De flesta styckena saknar personlig touch och är oväntat fantasilösa.

Visst finns det några verkligt fina den första samt preludiet i gmoll men totalt sett inte speciellt bra.

I CD revyn var man om jag minns rätt lyriska och pekade på att Osborne spelade alldeles utmärkt och det är möjligt men det hjälper inte hur bra pianisten är om musiken egentligen är ganska tråkig

Betyg 2,5

Rachmaninov

Piaokonsert No. 1 (090920)

Det här är inte så dumt. Rachmaninov har ibland en tendens att flyta ut i diverse tonkaskader som inte alltid känns motiverade men som hekhet är musiken bra ävenom tredje satsen drar ner det hela lite

Leif Ove Andsnes spelar som så ofta både inspirerat och dynamiskt

Betyg 3,5

Rachmaninov

Pianokonsert No. 2 (090920)

Fin romantisk pianomusik av högsta märke.

Även här spelar Leif Ove Andsnes.

Betyg 4,5

Schubert / Wallisch piano

Piano Sonatas No. 2, 3, 6 (090923)

Inte så pjåkigt. Ibland kunde man möjligen önska lite mer omväxling men ändå bra.

Betyg 3,5

Shostakovich

Symphony No. 11 (091019)

Kondrashin, Kirill
Moscow Philharmonic Orchestra
En gång i tiden var Shostakovich det svarta fåret bland kompositörer eftersom han inte bara representerade Sovjetmakten utan dessutom lät hans musik fördjävligt. Under senare år har man både omvärderat hans historiska roll och hans musik. Nuförtiden älskar man nästan allt han gjort och man vill gärna se honom som en stor motståndare till Sovjesamhället under Stalin.

Tyvärr fungerar ju historieskrivningen ofta så att man retroaktivt läser in sina egna nuvarande värderingar istället för att skildra fakta och vad som verkligen hände. Personligen tror jag han var ett barn av det ryska samhället och tyckte mycket om det trots alla avigsidor. Att manövrera sig fram som konstnär i främsta ledet under 30-talet i Sovjet var naturligtvis inte lätt.

Hur som helst har jag ofta svårt att ta till mig Shostakovich´ musik men den 11:e symfonin är verkligen stor. Sorgmarschen i den 3:e satsen hör till det vackraste som skrivit och de andra delarna är inte dåliga de heller.

Betyg 5,0

Sibelius

Symphony No. 3 (091007)

Sir Colin Davis
London Symphony Orchestra

För mig har Sibelius varit Finlandia, Valse Triste och lite till egentligen ingenting om symfonier. Den här är dock bra speciellt den lugna mellansatsen Andantino con moto som i sig är värd en 5:a

Betyg 4,0

Sibelius

Symphony No. 5 (091011)

Sir Colin Davis
London Symphony Orchestra

Tyvärr tycker jag inte symfoni no. 5 på långa vägar når upp till samma nivå som no. 3. Inte speciellt spännande!

Betyg 2,0